Förvaring och Tillagning


Förvara Kallt

Ostronskivling av god kvalitet har en tämligen hög torrsubstanshalt – för att vara svamp. Detta ger den färska svampen en god hållbarhet på åtminstone en vecka – under förutsättning att den lagras på rätt sätt. Bäst lagringstemperatur är 2-3 plusgrader.

Svampen lagras lämpligen i en skål och täcks med hushållspapper eller dylikt. Den skall inte lagras i en tät plastpåse.

Då svampen torkar spricker hattarna upp men detta försämrar inte smak eller kvalitet. Om svampen lagras alltför fuktigt kan ett vitt ”ludd” synas på svampen. Detta ludd är ostronskivlingens eget mycel – inte mögel – och är ofarligt men tyder på olämplig lagring. Om man vill långtidsförvara svampen rekommenderas infrysning av den stekta svampen (går bra i flera månader) alternativt torkning av färsk svamp (håller 1-2 år).


Använd hela svampen
Vid tillagning av ostronskivling använder man hela svampen – både hatten och foten. Foten har samma smak som hatten men har hårdare konsistens. Därför bör man grovhacka hatten och finhacka foten – ungefär som lök. Alternativt kan svampfötterna köras i mixer.

Tillagningstips
Ostronskivlingen tillagas och används på ungefär samma sätt som kantarell. Ostronskivlingen skall inte sköljas (den har aldrig varit i kontakt med jord och är ren) eller förvällas. Ett bra sätt är att hacka svampen och därefter steka den i smör och/eller olja. Pannan skall vara ganska het så att svampen får gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar och prova gärna lite vitlök eller mortlad rosépeppar. Då svampen är brynt tas pannan från plattan. Tillsätt lite vispgrädde och gärna en tesked buljongpulver. Låt nu svampen stå och ”dra” någon timme och rör om och värm upp ibland. På detta sätt får man fram svampens fina aromämnen; dessa är ofta fettlösliga så en del kalorier i form av smör och vispgrädde behövs – men svampen själv är å andra sidan mycket kalorifattig. Den stekta ostronskivlingen är utmärkt till olika kött-, fågel- och fiskrätter; i soppor och såser; i pizza, hamburgare, piroger eller helt enkelt på en varm smörgås. Ett trevligt alternativ är att wooka ostronskivlingen.

Mycket kvar i stekpannan
En annan fördel med ostronskivlingens höga torrsubstanshalt är att man får ut mera svamp att äta. Annars är det vanligt att då man steker svamp blir det mycket vätska i pannan och svampbitarna krymper betänkligt. Då man steker ostronskivling är vätskeavgången betydligt mindre och man får mera kvar i pannan. Något att tänka på när man jämför kilopriser!