Detta faktum har man känt till sedan länge men de flesta studier som gjorts har gällt försöksdjur. Väl kontrollerade försök på människor behövs också! En tysk studie har nyligen rapporterats i ”Mushroom Business” nr 43, november 2010. Här har forskarna gett en försöksgrupp om 20 personer ostronskivling i form av en soppa. Varje person fick dagligen 30 g torkad ostronskivling i sin soppa. En kontrollgrupp fick en näringsmässigt liknande tomatsoppa. Försöket pågick i 4 veckor. Resultaten visade att ostronskivlinggruppen fick väsentligt (ca 10%) reducerade kolesterolvärden, speciellt av det ”dåliga” LDL-kolesterolet medan det ”goda” HDL-kolesterolet var oförändrat. Kontrollgruppen uppvisade i stället något förhöjda kolesterolvärden. Den dagliga dosen 30 g torkad ostronskivling motsvarar 250-300 g färsk svamp. Forskarna anser dessutom att färsk svamp har större effekt än torkad svamp.
Nedan visas den inscannade originalartikeln.